Яку їжу брати в туристичний похід та на штурм гори
Зміст:
Забагато їжі в умовах походу викликає бажання викинути той рюкзак, як баласт, а її нестача призводить до ослаблення, особливо наприкінці маршруту. Тому важливо, враховуючи доступні способи приготування, грамотно спланувати, скільки і яке похідне харчування взяти. Насамперед їжа має бути легкою, поживною і корисною, а ще швидко готуватися. Чим же краще "заправлятись"? Адже під час високих фізичних навантажень — водних, лижних, піших походів, а також сходжень на вершини, рекомендується споживати 2500-5000 кілокалорій на день. Розглянемо, що пропонує аутдор-ринок.
Сублімована їжа. Що це, чим корисна для туристів та альпіністів
Перше з чого варто почати список сучасної туристичної їжі — це сублімовані страви. Як от, наприклад в українського бренда ЇDLO, що випускає різноманітні супи, каші, десерти і снеки для любителів активного відпочинку. Та який би бренд ви не обрали, технологія виробництва та характеристики будуть більш-менш однаковими, різнитимуться лише меню і розміри порцій.
Плюс такої продукції у поживності, а ще зручності транспортування й приготування. І це при тому, що одна повноцінна порція в пакеті важить всього 90-150 г. Сублімати для походів продаються у металізованих дой-паках (в пакеті 1 або 2 порції), які мають малу вагу та забезпечують тривалий час зберігання вмісту при високих і низьких температурах. Погодьтесь, це дуже корисний пункт для мандрівок горами, а особливо для альпіністів, які з літньої жари міста за кілька днів опиняються серед вічних снігів.
Технологія. Як роблять сублімовані продукти?
Так у чому ж "секрет" технології виробництва субліматів? Як з’являється їжа швидкого приготування, в якій зберігаються корисні властивості, а також смак інгредієнтів і страви? Все просто. Свіжу/приготовану їжу заморожують за лічені секунди (температура нижче -100 ℃), а тоді поміщають до вакуумних камер, де лід випаровують (приблизно при +40 ℃), видаляючи з харчів до 95-98% рідини. Готовий туристичний продукт поміщається в багатошарове пакування, яке не пропускає ні кисню, ні вологи.
Така страва в упаковці майже готова. Для споживання потрібно відкрити, залити в середину окріп, помішати і залишити на 10 хвилин. Можна їсти. Це дуже зручно для похідників, адже економить час, ресурси, сили. При цьому ви маєте гаряченький смачний та ситний сніданок, обід, вечерю, що оновлюють енергію, посилюють задоволення від подорожі чи сходження.
Користь чи шкода? Сублімати — це здорова їжа!
По-перше, сублімована їжа не є консервою у звичному для нас розумінні — технологія її приготування не передбачає використання консервантів. Виробники використовують цілком звичні інгредієнти (гречку, кус-кус, картоплю, м’ясо тощо), а готове блюдо за смаковими якостями нагадує домашню їжу, до того ж дуже різноманітну. А тому шкоди від неї нема ніякої, хіба що хтось має індивідуальне неприйняття окремих інгредієнтів.
Підсумуємо переваги субліматів перед звичайною їжею для похідних умов:
- збереження поживних речовин на 95% (протягом 2 років);
- повне відновлення смаку, аромату, фактури;
- компактність і легкість (об’єм менше на 90%, вага — у 5-10 разів);
- швидке приготування (додати трохи окропу);
- різноманітне й повноцінне харчування.
З мінусів можна вказати хіба що ціну субліматів. Ще є така річ, як смакові уподобання. Щоб не було розчарування в поході варто заздалегідь спробувати ті страви, які плануєте брати з собою. І якщо ви не вподобали, наприклад борщ одного бренду, то не варто від нього повністю відмовлятись, а краще купити на пробу інші пропозиції. Виробники сублімованої їжі піклуються про всіх туристів, тому навіть вегетаріанці й вегани зможуть знайти для себе смачні сублімати.
Для більш бюджетного харчування у поході варто звернути увагу на дегідровані страви.
Дегідрована, суха їжа. Які плюси та мінуси
Дегідрована (сушена) їжа в аутдор прийшла значно раніше сублімованої, тому вона вже давно популярна серед українських гірських туристів і трейлранерів. Вона чудово справляється зі своєю задачею — урізноманітнення меню під час подорожей "лисими" горами. Вона зручна, швидка і відносно недорога, до того ж "сушку" можна зробити самостійно.
Не плутайте: дегідрована їжа — це не сублімована. Технологія її виробництва зовсім інша. Продукти у приготовленому чи/або свіжому виді складаються у дегідратор (духовка/сушарка), де з них видувається волога при постійній температурі в +30… +60 ℃.
Що з дегідрованої їжі можна взяти в далекий і довгий похід:
- чіпси (бананові, яблучні, томатні та інші);
- сухом’ясо (курки, яловичини);
- пастила (фруктове пюре);
- пряно-овочева суміш для приготування страв;
- борщ (суміш чи окремі інгредієнти).
Переваги висушених продуктів/страв у легкості, можливості зберігання поза холодильником, простоті приготування (залити окропом на 10-15 хвилин), низькій ціні.
З недоліків слід вказати певну втрату поживних і смакових якостей, а також зниження аромату. Така їжа сама по собі пріснувата, тому в важких умовах "не заходить". Щоб зробити страву смачнішою виробники можуть додавати спеціальні смакові добавки, які шкідливі для організму. Тому радимо купувати "сушку" для походу лише у перевірених "кухарів" або готувати самостійно.
Серед похідників, особливо українців, дуже багато любителів борщу. Саме тому виробники стараються включати його до своїх лінійок. Зробити можна і самостійно, так це довго, бо багато інгредієнтів, але потім на стоянці миска справжнього борщу — це ні з чим не зрівняне задоволення.
Рецепт сушеного борщу на двох. Висушити: 1 великий буряк (соломкою), 1-2 томати часточками, 4 великі ложки цибулі (попередньо її важливо просмажити на олії і тоді висушити, щоб смак страви був насиченим), трохи паприки, моркви, капусти, картоплі. Всі ці інгредієнти можна залишити шматочками, або ж перемолоти у кавомолці, тоді борщ швидше запариться і буде густішим. Сіль та спеції — на ваш смак. За бажанням додати 5 великих ложок просмаженого фаршу з яловичини чи курки та 1 бульйонний кубик. Зібрану страву потрібно засипати в зіп-пакет. В поході залишиться висипати в каструльку чи в миски, залити окропом, почекати 10 хвилин, помішати і насолоджуватися домашнім борщем. І добре, якщо прихопите сухарики з чорного хліба. Ох, заради такої смакоти захотілося в мандри ;)
Якщо ви надаєте перевагу готовим стравам без заморочок, то продовжимо наш огляд туристичної їжі далі.
Про сучасні консерви в пакетах
Консервована чи стерилізована їжа виходить смачною і поживною, звісно, якщо виробник використовує свіжу або охолоджену продукцію. Волога при цій технології залишається, тож вага порції становить близько 300-500 г — це їжа для тих подорожей, де не потрібно рахувати кожен грам (кемпінгової кухні, авто/мотоподорожі, рибальство). Як середній варіант між вагою і бажанням попоїсти тушоночку — продукція, що розфасовуються не в класичні бляшанки, а в спеціальні міцні пакети (значно легше за метал).
Велика вага і вартість — основні недоліки консервів. А от до переваг віднесемо збереження смакових якостей страв, а також калорійність і поживність — все ніби щойно з плити. Не доведеться витрачати час на приготування, а для підігріву їжі в пакеті вистачить туристичного пальника. Або ж можна взяти, так звані набори виживальників, які дають можливість розігріти обід без вогню. В нього входить багаторазовий зіп-пакет та безполум’яний нагрівач. За допомогою хімічної реакції вивільняється тепло, яке швидко розігріває їжу.
А як щодо звичайних продуктів? Якими доцільно харчуватися в поході, за якими критеріями їх обирати? На це питання ми також маємо кілька лайфхаків.
Що взяти в похід зі "звичайної" їжі
Аутдор-ринок пропонує величезний вибір готової продукції та це не означає, що в мандри не можна піти з "домашніми" інгредієнтами. Радимо порахувати кількість днів та учасників, врахувати, що одній людині за одне споживання потрібно, наприклад 80 г гречки або рису, 20 г сушеного м’яса, 25 г горіхів і так далі. Кожен день можна розписати і скласти продукти по зіп-пакетам, підписавши: сніданок/обід/вечеря першого дня і так далі.
Посуд для приготування їжі в поході беріть легкий і якісний. Врахуйте, що туристичний набір краще нести одній людині, щоб не шукати кожний раз, у кого каструля чи кришка.
Приклад казанка на 1-2 осіб у нашому відео-огляді:
Віддайте перевагу крупам, які не треба довго варити — вівсянка, гречка, булгур, кус-кус, манка.
Порада. За потреби можна обійтись без тривалої термічної обробки каші. Так, ту ж гречку чи кус-кус можна залити холодною водою на пару годин, крупа вбере вологу, розбухне, розм’якне. Після цього її достатньо підігріти (попередньо радимо додати рибну консерву, тушковане м’ясо чи овочі) і можна їсти.
Що не варто брати з собою в тривалий похід, так це їжу у металевих банках, бо це зайва вага і сміття, яке доведеться нести до кінця маршруту. Пропонуємо замінити подібні харчі смачною альтернативою:
- квасолю — соєю, сушеними грибами;
- консервовану рибу — сушеними морепродуктами;
- тушковане м’ясо — сухом’ясом, м’ясними чіпсами.
Це ж стосується і солодощів. Замість снікерсів та інших "дубових" батончиків можна взяти власноруч приготовлений шоколад (рецепт знайдете у статті).
Важливо! Не варто розраховувати в поході, а особливо під час сходження, на "підніжний корм". По-перше, це займає час і дорогоцінні сили. По-друге, можна нічого не "вловити", до того ж не встигнете пройти запланований маршрут. Хай ягоди чи гриби стануть приємним бонусом.
Чи потрібно брати з собою в гори енергетичні гелі та батончики
Серед мандрівників і екстремалів багато любителів енергетичних гелів і батончиків, які пропонують виробники спортивного харчування. І це не дивно, бо вони легкі та компактні, смачні й чудово відновлюють сили на ходу. Особливо помічні в зимових походах або висотних сходженнях, адже є дієвою профілактикою гіпоглікемії (коли через нестачу глюкози в крові людина відчуває втому, тремтіння рук, не здатність об’єктивно оцінювати свій стан). Вчасно з’їдений батончик або гель рятує ситуацію — так, але! Враховуйте — це не повноцінна їжа, а скоріше "дозаправка" в екстремальних умовах, наприклад, коли вийшов на штурм гори.
На замітку! Замінити гель допоможуть цукерки на основі патоки (мальтодекстрин) та цукру (глюкоза і фруктоза). Це звичайні желейні ведмедики та українські "Шалені бджілки". А ще його можна зробити самостійно, поєднавши мед, чорну патоку (продається для кулінарії), дрібку солі чи "Регідрону". Залишиться запакувати у зручному форматі.
Під час інтенсивного фізичного навантаження (наприклад, на трейлі чи штурмі вершини) спортивне харчування рекомендується приймати кожні 30-40 хвилин, не чекаючи появи відчуття голоду. Виробники пакують все у зручні разові стіки, які можна розкидати по кишенях чи пристебнути карабіном. Залишається питання: що ж брати — гелі чи батончики. Краще і те, і друге. Та все ж для наочності, порівняймо основні характеристики у таблиці.
Вид/Характеристика | Гелі | Батончики |
Форма | густа рідина, яка може замерзнути, тому краще тримати у внутрішніх кишенях | тверда, але крихка, тому потребує зупинитись або сповільнити темп, плюс треба запити водою |
Склад | вуглеводи (глюкоза, фруктоза, мальтодекстрин у різних співвідношеннях) | вуглеводи, білки, жири, клітковина |
Застосування | швидкісні або екстремальні заходи | тривалі навантаження з можливістю перепочити |
І не забуваємо про індивідуальні особливості організму й особисті уподобання. Саме тому радимо спробувати гелі/батончики заздалегідь, до походу, адже не відомо, який різновид ваш організм сприйме, та що буде до смаку. Те саме стосується субліматів, сушки, консервів та будь-яких незвичних харчів.
Купуйте, пробуйте, експериментуйте, щоб туристична їжа принесла не лише енергію, а й задоволення. Якщо будете в Києві, запрошуємо в наш фізичний магазин, де зможете заповнити свій рюкзак легкими, поживними і різноманітними стравами. Балуйте свого внутрішнього гурмана навіть в диких умовах!
Автор: Оксана Дубровська
Письменниця, копірайтерка. Відкрила для себе свободу сільського життя та смак ранкової кави біля берегів Уманки.